- spyromatthewsworks

Go to content

Main menu:

Μελέτες > Λοιπά Συγγράμματα 2
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕΣΑ ΜΑΣ
 

 
 
Εβρ. 4:12 Γιατί ο Λόγος του Θεού είναι ζωντανός και αποτελεσματικός και κοφτερότερος από οποιοδήποτε δίκοπο μαχαίρι, και εισχωρεί βαθιά, μέχρι το σημείο να διαχωρίζει την ψυχή από το πνεύμα και τις αρθρώσεις από το μεδούλι, κι έχει τη δύναμη να διακρίνει τους διαλογισμούς και τις προθέσεις της καρδιάς,
 
 
Διαβάζοντας το εδάφιο αυτό δεν μπορεί παρά να δούμε πόσο στενά συνδεδεμένος είναι ο γραπτός Λόγος με τον Αιώνιο Λόγο. Εϊναι ξεκάθαρο ότι το εδάφιο αυτό αναφέρεται στην αποκεκαλυμμένη αλήθεια που προσδιορίζει τη ζωντανή και ενεργητική της δύναμη με τις λέξεις: «Ζωντανός, δυνατός, αποτελεσματικός, κοφτερός, δίκοπο μαχαίρι, διακρίνει διαλογισμούς και προθέσεις»
 
Επίσης, το εδάφιο αυτό τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο αυτό σημείο να ελέγξει όλους αυτούς που ομολογούν πίστη και να τους ικανώσει να ανακαλύψουν εάν πραγματικά έχουν αναγεννηθεί από το Λόγο του Θεού.
 
Ο άνθρωπος, όπως διδαχθήκαμε σε προηγούμενες μελέτες, είναι μια τριμερής ύπαρξη αποτελούμενη από πνεύμα, ψυχή και σώμα. Και αυτή είναι η πιο βαθειά έννοια στο Βιβλίο της Γένεσης 1:26 που διαβάζουμε ότι «ο Θεός έκαμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα μας και το ομοίωμά μας». Ο Θεός ο Ίδιος είναι Τριάδα σε Ενότητα και έτσι έκαμε τον άνθρωπο, να είναι τριμερής.
 
«Το πνεύμα» είναι το κυριότερο μέρος του ανθρώπου, αφού είναι και η έδρα του Θεού – συναίσθηση. «Η ψυχή» είναι το «Εγώ» το άτομο το ίδιο και είναι η έδρα της αυτοσυνειδησίας. Ο άνθρωπος έχει πνεύμα αλλά είναι μια ζωντανή ψυχή.  Το «σώμα» είναι ο τόπος διαμονής της, αφού είναι η έδρα της αυτοσυναίσθησης. Την ημέρα που ο άνθρωπος αμάρτησε, πέθανε πνευματικά. Αλλά θάνατος στην Αγία Γραφή δεν εννοεί την εξαφάνιση της ύπαρξης. Εννοεί, την απομάκρυνση της ζωής απ’το Θεό αποξένωση. Όταν ο Αδάμ απείθησε στο Δημιουργό Του, έπαψε να έχει κοινωνία με το Θεό. Το πνεύμα του έπεσε στο επίπεδο της ψυχής του.
 
«Η ψυχή» είναι η έδρα των συναισθημάτων. Είναι το μέρος αυτό της φύσης μας το οποίο διεγείρει σε άσκηση τους πόθους της σάρκας των ματιών και την υπερηφάνεια. Ο μη αναγεννημένος άνθρωπος καλείται «ο ψυχικός άνθρωπος» (Α΄Κορινθ 2:14). Και ο ψυχικός άνθρωπος είναι ολοκληρωτικά κυριαρχημένος απ’την ψυχή του τα πάθη του, τις επιθυμίες του και τα συναισθήματά του. Πνευματική εκτίμηση δεν υπάρχει μέσα του διότι έχει αποξενωθεί απ’ το Θεό. Είναι αλήθεια ότι έχει πνεύμα, με την έννοια ότι έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του με όλες τις μαρτυρίες που δίνει η αιώνια δύναμη του τριαδικού Θεού και Δημιουργού των πάντων. Μέσα του υπάρχει ακόμη το κερί του Κυρίου, παρά τη πτώση του και την απομάκρυνσή απ’ το Θεό. Τώρα με την αναγέννηση υπάρχει διαχωρισμός ψυχής και πνεύματος. Το πνεύμα αποκαθίσταται σε κοινωνία με το Θεό, όταν ο άνθρωπος συμφιλιωθεί μαζί Του. Το πνεύμα εγείρεται από το βύθισμα του μέσα στην ψυχή και αρχίζει να λειτουργεί χωριστά : «Διότι μάρτυς μου είναι ο Θεός, τον Οποίο υπηρετώ με το πνεύμα μου» (Ρωμ. 1:9) «το πνεύμα μου προσεύχεται» (Α΄Κορινθ 14:14)
 
“Και διακρίνει τους διαλογισμούς και τις προθέσεις της καρδιάς»
 
Ο Λόγος του Θεού εκθέτει τώρα ότι βρίσκεται στα εσώψυχά μας. Καθώς έχει μάτια και βλέπει, αποκαλύπτει πόσο χαμηλής στάθμης διεφθαρμένος και αξιοκατάκριτος είναι σαν δημιούργημα.  Αν και είναι κάτω από το έλεος του Θεού, μπορεί να έχει διασωθεί από εξωτερικές αδυναμίες πριν αναγεννηθεί και πέρασε ανάμεσα στους συνανθρώπους του σαν υπόδειγμα χαρακτήρα. Τώρα όμως αντιλαμβάνεται ότι τίποτε το καλό δεν κατοικεί μέσα του ότι κάθε του σκέψη και πρόθεση που είχε στην απεγνωσμένη καρδιά του ήταν αντίθετη με τις απαιτήσεις του Αγίου Δημιουργού. Ο Λόγος τον έψαξε και τον απεκάλυψε για τον Εαυτόν Του. Βλέπει τον εαυτό του ως ένα χαμένο κατεστραμμένο και αμαρτωλό. Αυτή είναι και η πρώτη συνειδητή επίδραση της αναγέννησης για κάποιον που είναι ακόμη νεκρός στις παραβάσεις και τις αμαρτίες και που δεν έχει συνειδητοποιήσει την άθλια κατάστασή του ενώπιον του Θεού.
 
Όταν πλησιάσει το εσπέρας ας ασκήσουμε λίγη πίστη στους μαθητές κάθε συνάθροισης και ας τους ρωτήσουμε «Έχει ο Λόγος του Θεού διεισδύσει μέσα σου; Έχει εισχωρήσει όσο κανένας άλλος λόγος που ήρθε στα αυτιά σου από ανθρώπινο στόμα; Έχει μέχρι τώρα εκεθέσει τα έργα της διεφθαρμένης καρδιάς σου; Σου έχει αποκαλύψει τις αμαρτίες της κακοήθειας που βρίσκονται ή καλύτερα εμφωλεύουν μέσα σου;» Μην κάνεις λάθος ψίλη ψυχή ο Τριαδικός Θεός της Βίβλου «απαιτεί αλήθεια εις τα ενδόμυχά σου γιατί εκείνο είναι που μιλάει για σένα και σε εκφράζει» (Ψαλμ. 51:6) Εάν ο Λόγος του Θεού σε έλεγξε και σε έβγαλε έξω από την κοσμική ζωή τότε φώναξε με το Ησαΐα «Ω Ταλαίπωρος εγώ! Επειδή χάθηκα (6:5) Με τον Ιω΄β «απεχθάνομαι τον εαυτό μου» (42:6) με τον φοροεισπράκτορα «Θεέ ελέησέ με με τον αμαρτωλό (Λουκάς 18:13). Αν όμως είσαι άσχετος με αυτές τις εμπειρίες και το πνεύμα σου δεν είναι σε αρμονία με το πνεύμα της διδασκαλίας του Κυρίου μας ο Θεός λέει ότι ζεις  ακόμη μέσα στις αμαρτίες σου, άσχετα από το τι πιστεύεις εσύ για τον εαυτό σου ή τι λένε οι άλλοι Χριστιανοί για σένα.
 
Όλα αυτά που μόλις διαβάσατε δεν αποτελούν πλήρη περιγραφή της αναγέννησης, απλώς περιορίζονται γύρω από την ερμηνεία του εδαφίου 4:!2 που αναφέρεται στην Προς Εβραίους επιστολή.
 
Ακόμη περιγράφουν και θυμίζουν σ’ αυτούς  που απομακρύνονται από το Θεό και η ψυχή τους εξουσιάζεται από τις επιθυμίες και τα πάθη της όμως πρέπει να επανέλθουν σε κοινωνία με τον Κύριο το συντομότερο δυνατό»
 
Back to content | Back to main menu