- spyromatthewsworks

Go to content

Main menu:

Μελέτες > Λοιπά Συγγράμματα 1
ΤΟ 3ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
 

Ματθ. 3:1 Εκείνες τις μέρες, λοιπόν, παρουσιάζεται ο Ιωάννης ο Βαφτιστής κηρύττοντας στην έρημο της Ιουδαίας
Τις ημέρες εκείνες που ο Θεός είχε καθορισμένες για την έναρξη του ευαγγελίου εμφανίζεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Τότε που οι άνθρωποι αναπαύονταν με τη συνείδηση ότι οι σχέσεις ους με το Θεό ήταν τέλειες, τότε που ακολουθούσαν την τυπική συνήθεια λατρείας που ή οι άλλοι τους είχαν υποδείξει ή που μόνοι τους είχαν χαράξει και κολακεύονταν ότι όλα πήγαιναν καλά, τότε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής αρχίζει το κήρυγμά του στην έρημο της Ιουδαίας. Εκεί στην έρημο, που οι άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι όσο πιο κοντά ζουν στη φύση, τόσο πιο κοντά βρίσκονται στο Θεό.
Ματθ. 3:2 και λέγοντας: «Μετανοείτε, γιατί πλησίασε η βασιλεία των ουρανών».
Εκεί αρχίζει το κήρυγμά του, «Μετανοείτε γιατί επλησίαζσε η βασιλεία των ουρανών». Έρχεται να ξυπνήσει τον άνθρωπο από τη ρουτίνα που του έχει γίνει δεύτερη δύση και να τον φέρει στη συναίσθηση της αμαρτωλότητάς του. Να του πει πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει, είναι να μετανοήσει. Ν’αλλάξει τρόπο ζωής. Να προετοιμάσει τον εαυτό του για τη διδασκαλία του ευαγγελίου που θα ακολουθήσει.
Ματθ. 3:3 Γιατί αυτός είναι εκείνος τον οποίο εννοούσε ο προφήτης Ησαΐας, όταν έλεγε: «Φωνή κάποιου που φωνάζει μέσα στην έρημο: Ετοιμάστε το δρόμο του Κυρίου, ίσια κάντε τα μονοπάτια του».
Ο Βαπτιστής, που όπως είπε ο Κύριός μας, ήταν ο μεγαλύτερος άνθρωπος που είχε γεννηθεί από γυναίκα (Λουκάς 7:28), έρχεται ταπεινά και μας λέει ότι αυτός ο ίδιος δεν είναι παρά μια φωνή που φωνάζει δυνατά, αλλά ο Κύριός μας, που ακολουθεί, είναι ο Ομιλιητής, είναι ο Λόγος που διδάσκει.
Ματθ. 3:4 Αυτός, λοιπόν, ο Ιωάννης ντυνόταν μ' ένα ρούχο φτιαγμένο από τρίχες καμήλας και φορούσε μια δερμάτινη ζώνη στη μέση του, και η τροφή του ήταν ακρίδες και μέλι άγριο.
Δεν τον απασχολούν οι τροφές και το ντύσιμο. Αυτό δείχνει απομάκρυνση (νηστεία) από όλα αυτά, που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του, η οποία είναι δοσμένη στα πνευματικά πράγματα. Πόδο διδακτικό για όλους μας!
Ματθ. 3:5 Σ' αυτόν πήγαιναν τον καιρό εκείνο οι κάτοικοι των Ιεροσολύμων καθώς και όλης της Ιουδαίας και όλης της περιοχής του Ιορδάνη,
Πλήθη εξήρχοντο από τα Ιεροσόλυμα, όλη την Ιουδαία και περίχωρα για να τον ακούσουν. Αν πραγματικά θέλουμε ν’ ακούσουμε τη  φωνή του Θεού, τότε πρέπει να βγούμε έξω από του ς συνωστισμούς και τις συνήθειες που μας κρατούν δέσμιους.
Ματθ. 3:6 και βαφτίζονταν απ' αυτόν στον Ιορδάνη ποταμό, αφού εξομολογούνταν τις αμαρτίες τους.
Τους βαπτίζει, αφού εξομολογούνται τις αμαρτίες τους. Πρώτα φέρνει τον άνθρωπο στη συναίσθηση της αμαρτίας, την οποία πρέπει από μόνος του να δει και να ομολογήσει και έπειτα τον βαπτίζει. Ταυτόχρονα  τους συνιστά Εκείνον που έχει τη δύναμη να τους βαπτίσει με Πνεύμα Άγιο (εδ. 11) «Σε εκείνον που έχει τη δύναμη να συγχωρήσει τις αμαρτίες μας και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία (Α’ Ιωάνν. 1:9)»
Ματθ. 3:7 Κι όταν είδε να έρχονται πολλοί από τους Φαρισαίους και από τους Σαδουκαίους για το βάφτισμα που αυτός έκανε, τους είπε: «Γεννήματα φαρμακερών φιδιών, ποιος σας υπέδειξε να αποφύγετε τη μελλούμενη οργή;
Όταν ο βαπτιστής είδε τους Φαρισαίους και Σαδδουκαίους να έρχονται στο βάπτισμά του, δεν τους καλωσορίζει με τους τίτλους που εκείνοι ήταν συνηθισμένοι να καλωσορίζονται , αλλά τους ονομάζει «γενεά φιδιών».
«Ποιος σας υπέδειξε να αποφύγετε τη μελλούμενη οργή»; Ασφαλώς ο Θεός που ενδιαφέρεται για τη σωτηρία όλων μας. Καλό θα ήταν να προειδοποιήσουμε και εμείς όλους εκείνους που φέρνουν «τίτλους» και που έχουν καλή γνώμη για τον εαυτό τους ότι τους περιμένει θεία οργή.
Ματθ. 3:8 Κάντε λοιπόν καρπό τέτοιο που ν' αξίζει στη μετάνοια
Πρέπει να φέρετε καρπό άξιον μετανοίας
Ματθ. 3:9 και μη ξεγελαστείτε λέγοντας μέσα σας: Τον Αβραάμ έχουμε Πατέρα, γιατί σας λέω πως ο Θεός έχει τη δύναμη από τούτες εδώ τις πέτρες να δημιουργήσει παιδιά στον Αβραάμ.
Μην επαναπαύεστε με τη σκέψη ότι είστε παιδιά του Αβραάμ ή εγγόνια του Χρυσόστομου. Γιατί ούτε οι σχέσεις μας με ανθρώπους ούτε η συγγένειά μας,  μας σώζει (Ιωάν 1:13). Μόνο μια συντριμμένη καρδιά. Ο Θεός που έκανε ανθρώπους από χώμα μπορεί να εγείρει παιδιά πίστης από πέτρες αν θέλει.
Ματθ. 3:10 Άλλωστε και το τσεκούρι βρίσκεται κιόλας δίπλα στη ρίζα των δέντρων. Έτσι λοιπόν, κάθε δέντρο που δεν παράγει καρπό κόβεται σύρριζα και πετιέται στη φωτιά.
Προσέξτε, γιατί το τσεκούρι είναι κοντά στη ρίζα. αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση. Είστε σημαδεμένοι σαν τα δέντρα στο δάσος. «Αν δεν μετανοήσετε θα ριφθείτε στην άσβεστη φωτιά». Αν το δέντρο δε μας δώσει καρπό, τότε θα κοπεί για καυσόξυλα.
Ματθ. 3:11 Κι εγώ, βέβαια, σας βαφτίζω με νερό για μετάνοια, εκείνος όμως που έρχεται κατόπι μου, είναι ισχυρότερός μου και δεν είμαι άξιος εγώ ούτε τα σανδάλιά του να κρατήσω. Αυτός θα σας βαφτίσει με Άγιο Πνεύμα και φωτιά.
Εγώ μόνο με νερό μπορώ να σας βαπτίσω, αλλά Εκείνος που έρχεται πίσω μου και είναι ισχυρότερός από μένα, Εκείνος μπορεί να σας βαπτίσει με Πνεύμα Άγιο και με φωτιά. Ο Θωάννης που ήταν μεγαλύτερος ανθρώπος που είχε γεννηθεί από γυναίκα, μας λέει ότι ο ίδιος δεν ήταν παρά ένας υπηρέτης που μπορούσε να βαπτίζει μόνο με νερό. Και αμέσως σπεύδει να μας συστήσει Εκείνον που έχει τη δύναμη να συγχωρεί τις αμαρτίες και μια μέρα να κρίνει τον κόσμο. Ας δώσουμε λίγη προσοχή «Αυτός θα σας βαφτίσει με Άγιο Πνεύμα και φωτιά.». Θα βαπτίσει με Πνεύμα Άγιο , μόνο εκείνους από εσάς, που θα πάτε κοντά του μετανοημένοι και θα του ζητήσετε έλεος. Και με φωτιά θα βαπτίσει όλους τους αμετανόητους. Ο Ιωάννης εδώ δίνει τη μεγαλύτερη έμφαση για τη θεότητα του Κυρίου μας και κατηγορηματικά δηλώνει ότι μόνο ο Χριστός έχει τη δύναμη να βαπτίζει με Πνεύμα Άγιο. Επίσης, αδίστακτα ο Πέτρος κηρύττει ότι ήταν ο Χριστός που έκχυσε το Άγιο Του Πνεύμα, την ημέρα της Πεντηκοστής (Πραξ 2:33).
Σκεφτείτε πόσο αφελής είναι κανείς να πιστεύει ότι ένα από τα δημιουργήματά του Θεού, μπορεί να βαπτίζει σε Πνεύμα Άγιο. Ότι μπορεί να κάνει το έργο που μόνο ο Θεός μπορεί να κάνει.
Η συγχώρεση των αμαρτιών μας δεν είναι το μόνο αναγκαίο πράγμα για τη σωτηρία. Υπάρχει ακόμα και ένα άλλο πράγμα, πολύ αναγκαίο, και αυτό είναι το βάπτισμα της καρδιάς μας με τον Άγιο Πνεύμα. Δεν πρέπει να είναι μόνο το έργο του Χριστού για εμάς, αλλά το έργο του Αγίου πΝεύματος μέσα μας. Δεν πρέπει να είναι μόνο ένας τίτλος για τον ουρανό, εξαγορασμένος για μας με το Αίμα του Χριστού, αλλά μια προετοιμασία για τον ουρανό, κατεργασμένη μέσα μας με τον Πνεύμα του Χριστού. Για αυτό δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, μέχρι τότε που θα πάρουμε τη γεύση του βαπτίσματος μας μέσα στον Πνεύμα Του. Καλό το φύλλο πορείας είπε κάποτε ένας αξιωματικός σε ένα στρατιώτη, αλλά είναι ανάγκη να πάρει τη σφραγίδα του «εκδότη».
Ματθ. 3:12 Κι έχει στο χέρι του το λιχνιστήρι του και θα καθαρίσει τελείως το αλώνι του και θα συνάξει το σιτάρι του στην αποθήκη, ενώ το άχυρο θα το κατακάψει με φωτιά που δε σβήνει».
Μέσα στο αλώνι, μέσα στην ορατή εκκλησία του Κυρίου, το σιτάρι είναι ανακατεμένο με το άχυρο.  Θα μαζέψει στη σιταποθήκη Του τον καρπό και το άχυρο θα το κάψει με άσβεστη φωτιά. Η σιταποθήκη είναι ο Ουρανός και η φωτιά η αιώνια κόλαση.
Ματθ. 3:13 Τότε έρχεται ο Ιησούς από τη Γαλιλαία στον Ιορδάνη, εκεί που ήταν ο Ιωάννης, για να βαφτιστεί απ' αυτόν.
Ο Κύριός μας έρχεται να βαπτιστεί από τον Ιωάννη. Πρέπει να αναγνωριστεί μεταξύ των αμαρτωλών για τους οποίους θα δώσει τη ζωή Του. « Εκείνον που δε γνώρισε αμαρτία, τον έκανε αμαρτία για χάρη μας, με σκοπό να γίνουμε εμείς καρπός της δικαιοσύνης του Θεού χάρη σ' αυτόν. Β ΄Κορινθ. 5:21»
Ματθ. 3:14 Μα ο Ιωάννης τον εμπόδιζε λέγοντας: «Εγώ έχω ανάγκη να βαφτιστώ από σένα κι εσύ έρχεσαι σ' εμένα;»
Ο Ιωάννης Τον εμποδίζει γιατί ο ίδιος αισθάνεται την ανάγκη να βαπτιστεί από τον Ιησού
Ματθ. 3:15 Του αποκρίθηκε τότε ο Ιησούς: «Μήν επιμένεις τώρα, γιατί το σωστό για μας είναι με τον τρόπο αυτό να εκπληρώσουμε όλο το νόμο». Τότε σταμάτησε να τον εμποδίζει.
Τότε ο Κύριος του απαντά ότι πρέπει να αφήσει αυτά κατά μέρος, γιατί πρέπει να εκπληρώσει κάθε απαίτηση του Θείου νόμου για χάρη των αμαρτωλών. Έτσι ο αναμάρτητος έρχεται να πάρει υπεύθυνα όλες τις παραβάσεις μας και να ακυρώσει το χρεωστικό μας έγγραφο, με τις διατάξεις του που ήταν εναντίον μας. Γίνεται ο φερέγγυος εγγυητής μας, πληρώνοντας τις αμαρτίες μας με τη θυσία Του επάνω στο σταυρό.
Ματθ. 3:16 Βαφτίστηκε λοιπόν ο Ιησούς και βγήκε αμέσως από το νερό. Ξαφνικά τότε, οι ουρανοί ανοίχτηκαν γι' αυτόν και είδε το Πνεύμα του Θεού να κατεβαίνει σαν περιστέρι και να έρχεται πάνω του.
Η επιθυμία και το κλάμα των ανθρώπων που για αιώνες ζητούσαν από το Θεό
«Γύρισε Κύριε έως πότε και γίνε ίλεως (εύσπλαχνος) στους δούλους σου» (Ψαλμ 90:13) και «είθε να έσχιζες τους ουρανούς να κατέβαινες να διελύοντο τα όρη στην παρουσία σου» (Ησαΐας 64:1) πραγματοποιήθηκε! Οι ουρανοί σκίστηκαν και το Πνεύμα έρχεται με τη μορφή της ευγένειας και της αγάπης. Αυτό συμβολίζει το περιστέρι.
Ματθ. 3:17 Κι ακούστηκε μια φωνή από τους ουρανούς, που έλεγε: «Αυτός είναι ο Γιος μου ο αγαπητός, μέσω του οποίου εκδήλωσα την εύνοιά μου!».
Η φωνή του Θεού ακούγεται ολοκάθαρα: «Συ είσαι ο Γιος μου ο αγαπητός εις τον οποίο ευαρεστούμαι» (Μάρκος 1:11).  Η φωνή που ξεκάθαρα μας λέει από τον ουρανό «Αυτός είναι ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων που απόλυτα με ικανοποιεί. Αυτόν να ακούτε» (Μάρκος 9:7)
Έτσι ο Αιώνιος Τριαδικός Θεός που σε συνεργασία στην αρχή της δημιουργίας έκανε τον άνθρωπο, έρχεται ξανά με την έναρξη του Ευαγγελίου, ο Αγαπών Πατέρας, ο Αγαπώμενος Γιος και ο συνδετικός κρίκος, το Πνεύμα της Αγάπης, το Άγιο Πνεύμα να σώσει τον άνθρωπο.
 
Back to content | Back to main menu