- spyromatthewsworks

Go to content

Main menu:

Μελέτες > Λοιπά Συγγράμματα 2
ΟΜΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΛΕΠΡΩΝ
 
Λουκ. 17:11 Συνέβη επίσης ένα περιστατικό καθώς ο Ιησούς κατευθυνόταν προς την Ιερουσαλήμ και περνούσε μέσα από τη Σαμάρεια και τη Γαλιλαία.
Λουκ. 17:12 Καθώς, λοιπόν, έμπαινε σ' ένα χωριό, τον συνάντησαν δέκα λεπροί άντρες, που στάθηκαν σε απόσταση
Λουκ. 17:13 και άρχισαν να φωνάζουν δυνατά: «Ιησού, Κύριε, σπλαχνίσου μας».
Λουκ. 17:14 Κι αφού τους είδε, τους είπε: «Πηγαίνετε να σας δουν οι ιερείς». Και την ώρα που πήγαιναν, καθαρίστηκαν.
Λουκ. 17:15 Τότε ένας απ' αυτούς, μόλις είδε ότι γιατρεύτηκε, γύρισε πίσω δοξολογώντας το Θεό με δυνατή φωνή
Λουκ. 17:16 κι έπεσε μπρούμυτα στα πόδια του Ιησού ευχαριστώντας τον. Κι αυτός ήταν Σαμαρείτης.
Λουκ. 17:17 Του μίλησε τότε ο Ιησούς και του είπε: «Δεν καθαρίστηκαν και οι δέκα; Οι άλλοι εννιά, λοιπόν, πού είναι;
Λουκ. 17:18 Δε βρέθηκαν άλλοι να επιστρέψουν και να δοξάσουν το Θεό, παρά μόνο αυτός ο αλλογενής;».
Λουκ. 17:19 Έπειτα του είπε: «Σήκω και πήγαινε. Η πίστη σου σε έσωσε».
    Η ιστορία αυτή των δέκα λεπρών αναφέρεται μόνο από το Ευαγγέλιο του Λουκά. Είναι πολλά τα γεγονότα με τα οποία ο Λουκάς καταπιάνεται στο Ευαγγέλιό του. Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν αναφέρεται μόνο στον εξοχότατο Θεόφιλο (1:3), αλλά σε όλους όσοι θέλουν να βεβαιωθούν και να έχουν πλήρη γνώση της θείας Αλήθειας. Θα πρέπει να σας πω ότι ευχαριστώ το Θεό πολλές φορές για τη δίψα που έβαλε μέσα στην καρδιά μου όχι μόνο να μελετώ τη Γραφή γύρω στις 5 ώρες την μέρα, αλλά και με πολλή χαρά να μοιράζομαι με πλήθος ανθρώπων την ευλογία αυτή από τη μελέτη που κάνω.
    Ο Κύριος στην παραβολή αυτή κατευθύνεται στα Ιεροσόλυμα. Στο δρόμο Τον συναντούν δέκα λεπροί που κρατούσαν κάποια απόσταση. Σύμφωνα με το νόμο του Μωϋσή αφού η αρρώστιά τους ήταν μεταδοτική δεν μπορούσαν να ζουν στα σπίτια τους, αλλά έξω και μακριά από τους υπόλοιπους. Και όταν ακόμα κάποιος επρόκειτο να τους πλησιάσει, έπρεπε να του φωνάξουν από μακριά ότι ήταν ακάθαρτοι. Έτσι άρχισαν να φωνάζουν δυνατά και από μακριά «Ιησού Κύριε ελέησέ μας». Η λέπρα συμβολίζει την αμαρτία και εδώ μας θυμίζει το κλάμα και τις φωνές όλων εκείνων που νιώθουν ότι είναι αμαρτωλοί και φωνάζουν κατά το ίδιο τρόπο στο Σωτήρα μας «Ιησού Κύριε ελέησέ μας». Κανένας δεν Τον πλησίασε και Του ζήτησε να τον σώσει και ο Κύριος να τον απέρριψε. Η Γραφή μας λέει ότι «Όποιος επικαλεστεί το όνομά Του θα σωθεί» (Ρωμ. 10:13).
    Ο Κύριος τους σπλαχνίστηκε και τους είπε: «Πηγαίνετε και δείξτε τους εαυτούς σας στους ιερείς», εννοώντας ότι μέχρι να φτάσουν στους ιερείς θα είχαν καθαριστεί. Η εικόνα αυτή δείχνει ότι ο Κύριος ενεργεί διαφορετικά σε όλους.  Άλλοι καθαρίζονται αμέσως και άλλοι στην πορεία για να δώσουν την μαρτυρία τους. Δεν αμφέβαλλαν για την θεραπεία τους γιατί ήξεραν ότι η υποταγή τους στο Λόγου Του, θα φέρει τον καθαρισμό τους. Έτσι ακριβώς γίνεται και σήμερα, γυναίκες και άνδρες καθαρίζονται, δηλαδή ελευθερώνονται από τα δεσμά της αμαρτίας, καθώς υπακούν στο Λόγο Του.
    Όλοι έπρεπε να δείξουν τον καθαρισμό τους στους ιερείς. Για σκεφτείτε πόσο όμορφη θα ήταν η μαρτυρία όλων εκείνων των ανδρών. Ήταν κάτι που θα έπρεπε να πείσει τους ιερείς ότι η δύναμη αυτή δεν ήταν παρά μόνο του Θεού μέσω του Γιου του που είχε έρθει να μας λυτρώσει. Ένας μάλιστα από όλους αυτούς γύρισε και έπεσε με τα μούτρα στα πόδια του Ιησού και Τον ευχαριστούσε δοξάζοντας το Θεό. Ήξερε ότι μόνο ο Θεός είχε τη δύναμη να τον καθαρίσει και ότι ο Ιησούς ήταν άξιος λατρείας και ευγνωμοσύνης. Καθώς ο καθαρισμένος λεπρός είχε πέσει στα πόδια του Κυρίου και Τον λατρεύει, ο Κύριος δεν τον αρνείται,  γιατί ήταν ο αιώνιος Γιος που είχε έρθει από το Θεό και που γρήγορα θα γύριζε πάλι κοντά στο Θεό. Για μια στιγμή ακούμε τον Ιησού να ρωτάει «Δεν καθαρίστηκαν δέκα; Οι άλλοι εννιά που είναι;». Ο Σαμαρείτης αμέσως μετά τη θεραπεία κατάλαβε ότι είχε μια πολύ μεγαλύτερη ευθύνη από την ομολογία στους ιερείς για τη θεραπεία, και γύρισε να δοξάσει και να λατρεύσει τον Κύριο. Τι ωραίο μάθημα για όλους μας. Ο Κύριος πρώτα θέλει την λατρεία των πιστών και έπειτα την υπηρεσία. Το να είμαστε στην παρουσία του Θεού και να Τον δοξάζουμε, αυτό Τον ευχαριστεί περισσότερο από κάθε υπηρεσία που μπορούμε να Του προσφέρουμε.
    «Που είναι οι άλλοι εννιά;» Εκτιμά όλους εκείνους που έρχονται στην παρουσία Του με ανοικτή καρδιά λατρείας και να δει όλους όσοι σώζονται με τη χάρη Του που δεν γυρίζουν να Τον δοξάσουν.
    Και καθώς η μελέτη μας τελειώνει για σήμερα, βλέπουμε τον καθαρισμένο Σαμαρείτη να παίρνει τη βεβαιότητα της σωτηρίας καθώς ακούει τα λόγια του Ιησού «Σήκω και πήγαινε, η πίστη σου σε έσωσε». Άλλο είναι να καθαριστείς, να πάρεις τη συγχώρεση και τη σωτηρία Σου και άλλο είναι να έχεις την πλήρη βεβαιότητα, την σιγουριά και την επιβεβαίωση από το Λόγο του Θεού.
 
Back to content | Back to main menu